top of page
Writer's pictureElisenda Calaf

Mites falsos de la meditació

Vull parlar-te de la meditació i tot els seus mites. Perquè vegis que tothom ho té a l’abast, que no cal ser especial per meditar, que qualsevol persona, de qualsevol edat, professió, religió, pensament, pot meditar.


És una eina molt beneficiosa, que un cop l’aprens, la tens per tota la vida.


Segur que hi ha molta gent que pensa que meditar és difícil, doncs no. Meditar requereix dedicació, com

qualsevol altra cosa. És qüestió de pràctica, com qualsevol altre cosa. És posar-hi energia i ganes, com qualsevol altra cosa. Però no és difícil.

Aquesta creença existeix per el desconeixement i la l’etiquetatge místic que s’ha donat a aquesta pràctica (que veurem altres mites que tenen el mateix origen).

Al creure que ja és difícil, ja tens una barrera que tu mateix t’has creat. D’això se’n diu creences limitants, que no són més que obstacles imaginaris que fan que la nostra acció vagi condicionada per aquesta creença.

Per tan, la millor manera de treure’s les barreres és passant a la acció i provar-ho. Amb unes pautes i una guia, descobriràs que meditar no és difícil.


També hi ha molta gent que pensa que meditar és deixar la ment en blanc, doncs bé, això tampoc és cert.

Deixar la ment en blanc si és una forma de meditació, però que requereix molta pràctica i tampoc és necessari per a meditar, ja que existeixen molts altres mètodes igual d’efectius.

Per tant pots definir la meditació com a centrar la atenció en una acció i no pas com a deixar la ment en blanc.

Enfocar la teva atenció en una acció, com per exemple respirar, ja és una meditació en si. Amb això aconsegueixes està concentrat en una sola acció i en conseqüència calmar la ment, calmar els pensaments, calmar estrès, nervis, el cos... és un dels objectius de la meditació.


Pots haver sentit que meditar és una pràctica espiritual o religiosa, doncs això també et puc dir que no és així.

Hi ha moltes religions que utilitzen la meditació, però això no significa que sigui una pràctica exclusiva per a fins religiosos. Pots meditar per al teu benestar personal sense utilitzar cap afinament religiós.

És una pràctica oberta, que res té a veure amb l’adoració i la pregària religiosa. És una pràctica per el benefici i la salut d’un mateix.

Si que és cert, que al meditar s’obren nous punts de vista, noves formes de veure la realitat i sentir-la i això et pot portar una espiritualitat que no té res de dolent, perquè solament és una evolució personal per a trobar una pau interior personal.


A mi una vegada em van dir que per meditar has d’estar assegut amb les cames creuades (en postura del loto). La persona que m’ho va dir realment ho creia i per això no havia anat mai a meditar, perquè aquesta postura li resultava molt complicada i incòmoda. Doncs molt lluny de la realitat.

Si que és cert que hi ha certes postures que són aconsellables quan medites (esquena recte, peus en contacte amb el terra...) però no són un requisit indispensable. Aquestes postures es realitzen per un tema energètic, però tu pots meditar en la posició que més a gust et sentis. De fet existeixen meditacions en moviment, per exemple caminant, o com algunes pràctiques de ioga.

Les persones amb mobilitat reduïda o problemes d’articulacions, poden meditar en la posició que millor es sentint, si no, seria una pràctica negativa i dolorosa.


Hi ha molts més mites, que més endavant m’animaré a compartir, però amb aquest, de moment, ja en tenim per començar i posar-nos a reflexionar.

Solament et dic que la meditació no solament té beneficis per tu, si no també pels que t’envolten.

Així és que t’animo a que comprovis que realment aquest mites són falsos i que solament es poden dir coses bones de la meditació


Namaste

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page